Hjemmelaget babymat: Slik lager du babymat

Nå som barnet ditt er klar for fast føde, vil du kanskje lage barnematen selv fremfor å kjøpe barnemat på glass. Hjemmelagd barnemat kan være like god og næringsrik som den du kjøper i butikken, og med alle de viktige næringsstoffene som trengs for å sikre barnet god vekst og helse. Og liker du å lage mat, er dette en fin måte å lære mer om matlaging på.

Her er noen flere gode grunner til at du bør lage maten selv:

  • Det kan være rimeligere enn å kjøpe ferdig barnemat i butikken.

  • Du kan tilpasse smakene og konsistensen.

  • Du kan la barnet få smake på et større utvalg sunne og ferske matvarer. Det meste av frukt, grønnsaker, kjøtt, fjærfe og fisk kan tilberedes til deilig barnemat.

  • Det er raskt og enkelt å lage barnematen selv når du først har fått taket på det.

Men du kan være trygg på at uansett om du serverer hjemmelagd mat eller kjøpt barnemat på glass, så kommer babyen til å vokse og trives.

Tilberedning av mat

Følg disse rådene når du tilbereder maten du skal servere barnet ditt.

  • Kjøp den ferskeste og beste kvaliteten på frukt, grønnsaker og kjøtt som du har råd til.

  • Oppbevar matvarer i riktig temperatur. Avkjølte matvarer bør oppbevares ved ca. 4 °C, mens frossen mat skal oppbevares ved -18 °C. Kjøp termometer til både kjøleskapet og fryseren, og la dem ligge der hele tiden.

  • Vask hendene grundig med varmtvann og såpe, og skyll grundig før du håndterer rå eller kokt mat.

  • Rens og vask alle matvarer grundig før tilberedning. Fjern flekker og stygge merker på frukt og grønnsaker når du skjærer dem opp. Fjern fettranden på kjøtt.

  • Bruk ett skjærebrett til å kutte opp frukt og grønnsaker, og et annet til kjøtt. Da unngår du kryssforurensning.

  • Pass på at alt av redskaper og utstyr er rent, inkludert svamper og kluter.

  • Merk at du trenger ikke koke frukten før du moser den. Når du har kuttet den opp, kan du bare mose den med en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

  • Kok grønnsakene godt – det beste er å dampe dem. Da beholder du mer av vitaminene og mineralene. Men du bør unngå å overkoke dem, for ellers fjerner du viktige næringsstoffer.

  • Du bør sørge for at kjøttet blir middels stekt eller gjennomstekt – på minst 70 °C. Spray kjøttet med matolje når det skal grilles eller tilberedes i stekeovn eller stekepanne.

  • Ta vare på kraften fra grønnsaker og kjøtt, og bruk den til å spe ut barnematen ved behov.

  • Mos eller riv matvarene til ønsket konsistens. Du trenger ikke tilsette salt, sukker eller krydder.

Da lærer barnet seg å like smaken av rene og ferske råvarer.

Diverse utstyr

I tillegg til helt vanlig kjøkkenredskaper trenger du bare noen få ting:

  • En kjøkkenmaskin eller stavmikser til å mose kjøtt, grønnsaker og frukt til en jevn konsistens. Når barnet etterhvert kan spise mat med litt biter, kan du like gjerne bruke en gaffel eller potetmoser.

  • En rimelig dampkoker du kan legge i kjelen med vann når du koker grønnsaker. Da unngår du at viktige næringsstoffer fordamper siden grønnsakene ikke er i kontakt med vannet.

Hvis du har lyst til å tilberede store porsjoner med barnemat og fryse den ned til senere, trenger du også dette:

  • Isbitbrett

  • Stekebrett

  • Vokspapir eller cellofanark

  • Fryseposer med ziplås

  • Fryseteip

  • Tusj

Lage barnemat av familiens mat

Det er lurt å bruke den maten du skal servere til resten av familien. På den måten venner barnet seg til smakene og ingrediensene som større barn og voksne pleier å spise.

Men husk å følge disse rådene:

  • Du skal mose litt av familiens mat FØR du tilsetter sterke krydder eller salt.

  • Du kan oppbevare tilberedt mat i inntil to dager i kjøleskapet hvis du ikke skal servere den med én gang. Kast den etter to dager.

  • Unngå å bruke fritert mat. Det inneholder for mye usunt mettet fett.

  • Sjekk temperaturen med fingeren på kokt eller oppvarmet mat for å være sikker på at den ikke er for varm. Rør godt for å unngå ekstra varme områder, særlig når du bruker mikroen.

  • Kast det som blir til overs hvis barnet ikke spiser opp all maten på tallerkenen. Du skal aldri varme opp og servere mat på nytt (for å unngå bakterier).

Lage barnemat til senere

  • Når maten er most, heller du den over i isbitbrett.

  • Dekk til brettene med plastfolie eller vokspapir.

  • Hvis du tilbereder en stor porsjon, kan du legge isbitbrett på stekeplater, og deretter plasserer du stekeplatene lagvis i fryseren.

  • Når maten er fryst i terninger, tar du dem ut av formene og legger terningene i lufttette fryseposer med ziplås.

  • Bruk tusj eller fryseteip, og merk posene med innhold og dato. (Mat som oppbevares i kjøleskap skal brukes innen to dager, mens frossen mat må brukes innen to til fire måneder.)

  • Ta ut terninger med barnemat etter behov, og tin dem i kjøleskapet eller mikroen. (Start med en liten porsjon, så slipper du å kaste matrester. Det går raskt å tine og varme opp mat i mikroen.)

  • Hvis du har tint eller varmet opp barnematen i mikroen, er det viktig å røre først og så sjekke at maten ikke er for varm før du gir den til barnet. Sjekk også at maten fra kjøleskapet ikke er for kald.

Med disse nyttige rådene og din kjærlige innsats får barnet ditt gode og næringsrike måltider – som er rimelige for deg!

Cookiesamtykke