Bleieutslett: Behandling og hjelpemidler

Hvis du ser at babyen er litt rød eller irritert i huden der bleien sitter, kan dette være bleieutslett. Pampers er her for å hjelpe deg med å beskytte babyens hud samt forebygge og behandle bleieutslett slik at det heles raskest mulig.

Hva er bleieutslett? Bleieutslett er svært vanlig, og vises som betent hud som kan se rød eller knudrete ut der hvor bleien sitter.

Symptomer på bleieutslett Hvis babyen er irritert eller rød i huden der bleien sitter, kan dette være bleieutslett. Huden kan også være litt hoven og varm når du tar på den. Bleieutslett kan være bare noen knudrete, røde prikker på et lite område, men det kan også være ganske omfattende med ømme, røde kuler som sprer seg til magen og lårene. Lurer du på hvordan bleieutslett ser ut, kan du besøke nettstedet til Mayo Clinic på.

Hvis det også er mørkerosa kuler med en rød flekk i midten på huden der bleien sitter eller rundt munnen, kan det ha utviklet seg til en soppinfeksjon, som må behandles med soppdrepende salve.

Babyen kan jo ikke si rett ut hva som er galt, men han kan uttrykke ubehaget ved å gråte eller være irritabel, særlig når du skifter bleie, og han kan også ha mindre matlyst.

Behandling og midler ved bleieutslett Har babyen fått bleieutslett, er det viktig å skifte bleie hyppig slik at huden utsettes for minst mulig fuktighet.  Her er noen flere råd om hvordan du kan behandle huden i bleieområdet:

  • La babyen få ligge uten bleie en liten stund hver dag slik at huden får luft.

  • Rengjør huden grundig etter avføring, og klapp huden tørr før du setter på en ny bleie.

  • Påfør et tykt lag med sinksalve eller vaselin, eller den som barnelegen har anbefalt, for å forhindre at det kommer urin på den irriterte huden.

  • Tenk etter om du nylig har gjort endringer i babyens kosthold eller annet i babyens omgivelser som kan forårsake utslett.

  • Kontakt fastlegen hvis utslettet ikke forsvinner etter noen dager, eller hvis det oppstår blemmer eller pussfylte kuler.

Forhindre bleieutslett Bleieutslett er ganske vanlig, så her er noen råd om hvordan du kan unngå at babyen din får det:

  • Pass på at du bytter bleie straks det er behov.

  • Rengjør huden grundig etter hver avføring, og la området få tørke samtidig som du passer på at du ikke gnir for mye eller for hardt på huden.

  • Smør inn huden med et tynt lag beskyttende salve eller vaselin.

  • Fest den nye bleien slik at den sitter behagelig. Den skal ikke være for stram eller for løs, og litt luft skal kunne sirkulere.

  • Det kan være lurt å bruke engangsbleier, slik som Pampers Swaddlers[AT1], som har et tynt lag med lotion i det øverste laget for å hjelpe til med å bevare babyens ømtålige hud tørr.

  • Hvis barnet går på antibiotika eller har diaré, bør du følge ekstra godt med på huden i bleieområdet og dessuten skifte bleie litt oftere.

Hvis du vil ha mer informasjon om bleieutslett, kan du laste ned faktaarket om bleieutslett her:

Hva annet enn bleieutslett kan utslett i bleieområdet være? Det du tenker er bleieutslett hos barnet, kan også være en annen mild hudlidelse hos barn. Derfor er det viktig å se forskjell på bleieutslett og andre vanlige lidelser slik at barnet får den behandlingen som virker. Brennkopper, seboreisk eksem og heteutslett er de lidelsene som oftest blir feiltolket som bleieutslett.

Brennkopper En smittsom, bakteriell hudinfeksjon som forekommer i bleieområdet samt i ansiktet og på hendene. Det dannes kviser og skorpete, honningfargede åpne sår som får blemmer og klør. Denne sykdommen er smittsom, så derfor bør alle i familien vaske hendene ofte med antibakteriell såpe for å forhindre at sykdommen spres. Kontakt legen hvis du ser slike åpne sår. Han vil sannsynligvis gi deg en resept på antibiotisk krem eller oral antibiotika.

Seboreisk eksem Dette er en vanlig hudlidelse som kan ramme spedbarn i deres første leveår. Babyen får opphøyde, ru og røde flekker dekket med et tykt hvitt eller gult belegg i lysken, på kjønnsorganene og nederst på magen. Flekkene kalles melkeutslett når de forekommer i hodebunnen. Prøv å smøre utslettene med en reseptfri salve med kortison eller hydrokortison, og pass på at babyen er ren og tørr. Hvis det ikke blir bedre innen kort tid, bør du kontakte legen for å få resept på en sterkere kortisonkrem.

Heteutslett Varme og fuktighet kan forårsake heteutslett. Det skyldes svette på huden som ikke får muligheten til å fordampe. Heteutslett er mindre vanlig etter tremåneders alder. Det ser ut som rosa småkviser, og kan forekomme i hudfolden i bleieområdet, særlig der plastkanten på bleien eller bleietrekket er i kontakt med huden. Væske og fuktighet er hovedårsakene til heteutslett, så pass på at barnet ikke har på seg for mye og at huden er god og tørr. Kontakt fastlegen hvis barnet er veldig plaget med heteutslett.

Cookiesamtykke