Helsekontroll for barn: Tomåneders babykontroll
Det er nok fortsatt mye du er usikker på når babyen er to måneder, men nå begynner søvnmønsteret og matvanene å falle på plass. Nå blir det enklere å se barnetsnaturlige øyefarge, og hun vil bli smalere i ansiktet mens resten av kroppen blir rundere enn for bare en uke siden. Lengde og vekt vil stå i fokuspå kontrollen på helsestasjonen, i tillegg til mating og mer gråt som er vanlig i denne alderen. Det er også tid for de første vaksinene.
På denne kontrollen vil legen antakelig:
Veie babyen for å kontrollere at hun vokser i et sunt og jevnt tempo.
Spørre deg om babyens hørsel, syn og utvikling av andre nye ferdigheter
Informere deg litt om babyens utvikling og atferd i denne alderen.
Gi babyen den første runden med vaksiner.
Snakke litt om mindre viktige helseproblemer, for eksempel hvordan du kan lindre melkeutslett eller bleieutslett.
Svare på spørsmål du måtte ha om amming.
Snakke om hvordan du kan håndtere mindre farlige sykdommer hjemme.
Dette vil legen gjerne vite
Har babyen vært hos en annen lege siden forrige kontroll? Og i så fall hvorfor? Hva var resultatet av det legebesøket, og ble det forskrevet noen legemidler eller behandlinger?
Klarer barnet å holde hodet oppe når du legger henne på magen?
Bruker hun underarmene til å løfte øvre del av brystet når du legger henne ned?
Smiler hun selv?
Pludrer hun når du snakker til henne?
Løfter hun beina i været når hun ligger på ryggen?
Holder hun hodet stødigere når du støtter henne mot skulderen din eller løfter henne opp?
Sover hun mer om natten og mindre på dagen?
Gråter hun litt ekstra på slutten av dagen? Alt dette er atferd som er helt vanlig i denne alderen.
Snakk om det
Små vaner. Hvordan spiser babyen? Hvordan sover hun? Hvordan er gråtemønsteret hennes? Snakk om dette med legen. Hvis det virker som babyen din er spesielt urolig, kan legen vise deg hvordan du kan roe henne ned.
Tilbake på jobb. Hvis du snart må begynne å jobbe igjen, kan du snakke med legen om hvordan du kan gjøre denne overgangen enklere for deg selv og babyen.
Snakk om forvirrende eller motstridende råd. Alle har sine teorier om barneoppdragelse, men du bør lytte til legen for å få de nyeste anbefalingene.
Familieliv. Snakk om hvordan familien tilpasser seg hverdagen med den nye babyen, og ta det opp hvis dere har vanskelige søskenproblemer.
Komme seg ut. Snakk om det med legen hvis du ikke har vært ute av huset med babyen din.
Er du klar til å håndtere litt sykdom eller feber som kan komme etter en vaksine? Få veiledning før du drar, selv om det er hjelp å få her.
Si fra! Mange foreldre registrerer endringer i babyens syn og hørsel rundt denne alderen. Snakk med legen hvis du er bekymret for noe. Legen vilgjerne få vite om det hvis babyen:
Ikke ser på deg eller følger deg med blikket når du forflytter deg fra side til side innenfor hennes synsvidde. I denne alderen ligger barnets synsvidde på ca. 15 til 45 cm.
Ikke snur seg mot lyden av stemmer, særlig din eller til personer barnet kjenner godt, slik som barnepassere eller andre i familien.
Fremdeles er så slapp at det føles som hun kan falle ut av grepet ditt, eller at hun fremdeles kaster mye på hodet.
Beveger seg ujevnt, eller beveger mer på den ene armen eller beinet.
Har problemer med øynene, og særlig hvis de renner eller det er puss. Hun kan ha tette eller trange tårekanaler som må behandles.
Ikke lager lyder.
Ikke holder seg våken i mer enn 30 minutter om gangen.
Ikke har helseforsikring. Det finnes ordninger som dekker dette.
Si fra til legen hvis du som forelder strever med noe eller ting ikke er blitt noe bedre siden forrige måned. Hvis du er deprimert, vilbabyen merke det og det kan påvirke utviklingen hennes. Hun trenger at du har det best mulig for at hun skal kunne utvikle seg mentalt og følelsesmessig, så det erviktig at du får hjelp nå. Du kan be om henvisning fra legen eller helsestasjonen.
Og husk at alle babyer er forskjellige og de utvikler seg i sitt eget tempo. Mange ganger kan det hjelpe å snakke litt med legenom det som bekymrer deg som nybakt forelder.