Dette betyr barnets tiss: Hyppighet, farge og lukt
Dette betyr barnets tiss: Hyppighet, farge og lukt
Du har kanskje ikke tenkt så mye på akkurat barnets tiss, bortsett fra under bleieskift. Men mange foreldre har spørsmål om barnets urin, for eksempel hvor ofte en nyfødt skal tisse eller hva forskjellige lukter og farger på urinen kan bety. Vi har laget en guide til barnets tiss som besvarer alle disse spørsmålene og mye annet! Til slutt vil du ha en bedre forståelse av hvor mange bleier du kan forvente at den nyfødte babyen din bruker og når du bør kontakte barnets lege.
Hvor mange bleier trengs til en nyfødt baby?
I løpet av de første 24 timene etter fødselen vil den nyfødte sannsynligvis tisse én gang, så du kan forvente én våt bleie. De neste dagene, og etter hvert som barnet får i seg mer morsmelk, øker antallet bleier barnet bruker per dag. Etter omtrent en uke vil barnet som regel ha fire til seks bleier per dag.
Telle antallet bleier hver dag kan hjelpe deg med å forstå hva som er vanlig for akkurat barnet ditt og si noe om hvordan det går med barnet. Hvor ofte barnet tisser kan variere mye hos friske barn. Noen barn tisser hver time til hver tredje time, mens andre bare tisser fire til seks ganger om dagen. Men generelt bør du forvente minst fire til seks bleier hver dag.
Hva betyr det hvis barnettisser mye?
Hvis det virker som om barnet tisser mye, er det vanligvis bra og betyr som regel at barnet får i seg nok mat. Hvis du ammer og melkeproduksjonen er godt etablert i barnets første levemåned, indikerer seks eller flere bleier om dagen vanligvis at barnet får i seg nok næring.
Men hvis du merker at barnet tisser mye mer enn det som er "normalt" (for eksempel mer enn én gang i timen), bør du se etter andre tegn og kontakte barnets lege hvis du er bekymret. Barn med urinveisinfeksjon kan for eksempel tisse oftere eller vise tegn på smerter eller ubehag under vannlating ved at barnet gråter eller spenner kroppen.
Hva betyr det hvis den nyfødte ikke tisser?
Hvis du merker at den nyfødte ikke tisser så ofte (mindre enn fire ganger om dagen), kan barnet
være syk
ha feber
håndtere varmen
Ved sykdom, feber eller varmt vær kan barnets urinmengde halveres, noe som faktisk er helt normalt. Når barnets helse forbedres og det blir kaldere vær, vil barnet sannsynligvis begynne å tisse som normalt igjen.
Men hvis den nyfødte ikke får i seg nok mat, er det en annen grunn til at barnet kanskje ikke tisser så mye. Når du ammer barnet ditt, kan det være vanskelig å vurdere hvor mye barnet får i seg. Se etter andre tegn på at barnet ikke får i seg nok mat, som (i tillegg til at barnet ikke tisser eller bæsjer) kan være følgende:
Letargi. Hvis barnet ditt ikke spiser nok, kan det være veldig søvnig eller virke ekstra "enkelt" å ta vare på.
Langvarig søvn. Hvis barnet ditt sover regelmessig i fire timer eller mer om gangen, kan det være et tegn på utilstrekkelig ernæring. Det er best å kontakte barnets lege hvis dette skjer.
Hvis den nyfødte fortsatt ikke tisser etter at feberen er gått ned eller hetebølgen er over, når barnet ikke lenger er syk eller etter spising, må du selvfølgelig kontakte barnets lege så snart som mulig, spesielt hvis barnet ikke tisser i det hele tatt i løpet av seks til åtte timer.
Fargen på nyfødtes tiss
Barnets tiss ligner på voksnes tiss ved at urinen hos friske nyfødte har en lys til mørk gul farge. Mørkere nyanser tyder på at urinen er konsentrert, noe som kan bety at barnet er litt dehydrert. Men generelt er det normalt at fargen på nyfødtes tiss har en gul nyanse.
Urinen til barnet ditt kan imidlertid ha en litt annen farge fra tid til annen. Mange farger er helt normale og ikke noe å bekymre seg for, mens andre kan tyde på at noe er galt.
Nedenfor finner du et fargekart over babyurin, og vi gir også informasjon om ulike nyanser av nyfødtes urin, som kan omfatte lysegule, mørkegule, rosa, røde, oransje eller brune nyanser.
Lyst til mørk gult babytiss
Som nevnt ovenfor er lysegul urin et sunnhetstegn. Det betyr at barnet får i seg nok næring og tisser regelmessig. Jo mørkere gulfargen er, desto mer konsentrert er urinen. Selv om et friskt barn kan ha mørkegul urin, kan denne fargen også indikere at barnet trenger mer væske for å holde seg hydrert.
Husk at spedbarn under 6 måneder bare bør drikke morsmelk eller morsmelkerstatning for å holde seg hydrert. Når barnet ditt er 6 måneder gammelt, kan du begynne å introdusere små mengder vann.
Rosa, oransje, rødt eller brunt babytiss
En rosa, oransje, rød eller brun nyanse på barnets urin kan bety litt forskjellige ting. Noen tilstander er midlertidige, noen er harmløse og noen trenger medisinsk behandling.
Rosa
Det er lett å anta at en rosa flekk i barnets bleie er blod, men dette er ofte bare svært konsentrert urin. Så lenge barnet tisser mye, er det sannsynligvis ingen grunn til bekymring. Hvis fargen vedvarer, må du imidlertid kontakte barnets lege.
Hos en nyfødt jente kan en rosa flekk i bleien indikere blod i urinen, men det er vanligvis midlertidig og forårsakes av morens hormoner. Hvis barnet ditt fortsatt har rosa flekker i bleien eller rosa urin etter at hun er 1 uke gammel, må du kontakte barnets lege.
Oransje, rød eller brun
En oransje, rød eller brun farge kan indikere at det er blod i urinen til den nyfødte. Enten du har en guttebaby eller jentebaby, er blod i urinen (etter 1 uke for jenter) ikke normalt og betyr vanligvis at det er noe galt. Det medisinske navnet på denne tilstanden er hematuri, og det kan skyldes mange ting, deriblant
fysisk skade
betennelse
infeksjon
blodkoagulasjon
eksponering for toksiner
nyrestein
legemidler
høyt nivå av mineraler i urinen
arvelige tilstander
forstyrrelser i immunsystemet
Hvis du mistenker at det er blod i urinen til den nyfødte og ser en rosa, oransje, rød eller brun farge, må du kontakte barnets lege så snart som mulig. Hvis det er hematuri, kan legen behandle dette raskt.
Når barnet er over nyfødtstadiet og du har introdusert fast føde, kan disse fargene også skyldes at barnet spiser noe fargerikt, som rødbeter eller bjørnebær. Uansett vil du sannsynligvis føle deg bedre når du kontakter barnets lege, som vil finne den underliggende årsaken og sørge for at barnet får nødvendig behandling.
Rødt eller brunt og uklart babytiss
Hvis barnets urin er uklar og har en fargeendring, kan det være en urinveisinfeksjon eller nyreinfeksjon. En nyreinfeksjon er faktisk en type urinveisinfeksjon, så disse kan gå hånd i hånd. Kontakt barnets lege så snart som mulig hvis du ser uklar urin, spesielt hvis den også har en rød eller brun nyanse.
Babytiss med "mursteinsstøv"
En vanlig beskrivelse av en rødbrun nyanse i babytiss er "mursteinsstøv". Det ser faktisk litt ut som støv fra røde mursteiner er drysset i urinen, og forveksles ofte med blod. Når du ser dette i barnets urin, kan det bety at barnet ikke får i seg nok næring gjennom morsmelk eller morsmelkerstatning. Dette "støvet" er faktisk uratkrystaller, som ikke vil synes når barnet får i seg mer væske og næringsstoffer.
Oversikt over babyurin
Vi har oppsummert all informasjonen i tabellen nedenfor og laget en enkel guide til hva barnets urin betyr.
Farge/konsistens | Hva det kan bety |
Lys gul | Sunt og ingenting å bekymre seg for |
Mørk gul | Vanligvis sunt, men kan tyde på dehydrering |
Rosa | Svært konsentrert urin |
Rød | Blod i urinen eller kan skyldes matvarer eller legemidler |
Oransje | Blod i urinen eller kan skyldes matvarer eller legemidler |
Brun | Blod i urinen eller kan skyldes matvarer eller legemidler |
Uklar (melkeaktig/hvit) | Nyre- eller urinveisinfeksjon |
"Mursteinsstøv" | Ikke nok væske |
Barnets tiss lukter
I tillegg til at du bekymrer deg for fargen på den nyfødtes tiss, lurer du kanskje også på hva det betyr når barnets urin lukter ekstra sterkt. Noen ganger er sterk farge og kraftig lukt et tegn på det samme.
Sterkt luktende urin hos barn
I noen tilfeller kan sterkt illeluktende urin tyde på en bakteriell infeksjon, for eksempel en urinveisinfeksjon, som kan forårsake alvorlig sykdom hvis den ikke behandles. Når barnets urin lukter ekstra sterkt, nesten som ammoniakk, må du se etter tegn på en infeksjon, slik som blod i urinen samt uklar og luktende urin. Barn med urinveisinfeksjon kan også få feber, begynne å tisse mye oftere eller vise tegn på ubehag når de tisser.
Små barn kan også få urinveisinfeksjon, og da kan de klage over smerter når de tisser, at de må tisse ofte eller de kan tisse på seg i eller etter perioden der de slutter med bleie. Kontakt barnets lege hvis urinen lukter vondt eller sterkt som ammoniakk, eller hvis de har noen av symptomene ovenfor.
Kraftig lukt av urin tyder imidlertid ikke alltid på en infeksjon. Hvis urinen til barnet lukter sterkt og er svært konsentrert med en mørk gul farge, kan barnet ditt være dehydrert. Vanligvis vil det hjelpe å gi barnet mer væske (bare morsmelk eller morsmelkerstatning frem til barnet er 6 måneder).
Matvarer og legemidler kan også være årsaker til at barnets urin lukter sterkt. Ta kontakt med
barnets lege hvis du har bekymringer rundt dette.
Tiss som lukter søtt
Dette kan høres litt rart ut, men barnets tiss kan lukte søtt som lønnesirup. Denne lukten tyder på en sjelden, men alvorlig sykdom kalt Maple Syrup Urine Disease (MSUD), som vanligvis ses enten i løpet av de tre første dagene etter fødselen eller når barnet er mellom 5 måneder og 7 år gammelt. Det er en metabolsk sykdom som hindrer kroppen i å omdanne mat til energi på riktig måte.
Diabetes er en annen sykdom som kan forårsake søtluktende babytiss. Fordi både diabetes og MSUD er svært alvorlige tilstander, bør du kontakte barnets lege hvis du merker en søt lukt fra barnets tiss.
Konklusjon
Som du har oppdaget, kan barnets tiss noen ganger handle om mer enn bare det å skifte bleie! De daglige bleieskiftene gir deg imidlertid muligheten til å følge med på barnets helse. Følg med på antall bleier som brukes, fargen på barnets urin og til og med lukten av barnets urin. Alt dette kan forsikre deg om at barnet ditt har det bra eller det kan tyde på at du bør kontakte barnets lege. Kort fortalt:
Urinens hyppighet. De fleste nyfødte bør bruke minst fire til seks bleier om dagen, men noen barn tisser så ofte som en gang i timen og trenger mer enn seks bleier om dagen.
Urinens farge. Et friskt barn har gult tiss – enten lyst, mørkt eller noe midt imellom. Rosafarget urin betyr vanligvis svært konsentrert urin, mens røde, oransje eller brune nyanser tyder på blod, noe som ikke er normalt.
Urinens lukt. Barnets tiss kan lukte sterkt uten at det nødvendigvis er noe galt. Men hvis barnets urin lukter ekstra kraftig eller vondt, kan det være et tegn på urinveisinfeksjon.
Nå som du vet det meste om barnets urin, er det lettere å forstå hvor mange hvor mange bleier som trengs og når barnets urin (eller mangel på den) tyder på at noe er galt.