Amming når du jobber: Tilbake på jobb mens du ammer
Amme eller pumpe seg på jobben – nye rutiner på arbeidsplassen. Mange arbeidende mødre er engstelige for at de ikke skal klare å fortsette ammingen etter at de har begynt å jobbe igjen. Det krever litt innsats, men det er mulig. Sørg for at arbeidsplassen har et rent, privat og avslappende sted der du kan amme eller pumpe deg. Det har mye å si for opplevelsen. Si fra hvis det ikke finnes et slikt sted. Mange arbeidsgivere hjelper gjerne til bare du sier fra om hva du og de andre ammende mødrene på jobben har behov for. Hvis arbeidsgiveren ikke er så villig til å hjelpe, kan du peke på fordelene de oppnår ved å støtte deg. En rekke studier viser nemlig til følgende fordeler:
mindre fravær for foreldre som jobber (på grunn av færre dager hjemme med sykt barn)
de ansatte er mer fornøyde, og de blir også lenger i jobben.
Nyttige tips:
Ved behov kan du oppbevare morsmelk i romtemperatur i ca. seks til åtte timer, eller i kjøleskap eller kjølerom i tre til fem dager, siden den inneholder naturlige konserveringsmidler. Du kan også fryse morsmelk til bruk senere. Du kan tine frossen morsmelk ved å sette den ut i romtemperatur eller under rennende varmtvann. Den må ikke fryses igjen etter at den er tint. Oppbevart morsmelk bør ristes forsiktig siden fettet vil skille seg og flyte opp.
Du kan pumpe ut morsmelken på flere måter: for hånd, med en håndpumpe eller med en elektrisk pumpe. Det beste er nok om du kan leie en elektrisk pumpe i noen måneder.
Du opprettholder melkeproduksjonen hvis du ammer ofte om kvelden og utover natten, og du kan også få den spesielle nærheten til barnet ditt som du kanskje har savnet mens du var på jobb. Nattamming er enda mer effektivt enn amming på dagtid, så det kan være lurt å amme mer om kvelden – enda lenger enn babyen har behov for – for å opprettholde en god melkeproduksjon.
Det virker kanskje slitsomt, men mødre som pumper ut morsmelk på jobben, sier at de føler en nærhet til barnet sitt selv om de må være borte fra det.