Tredje trimester: Ubehag under graviditeten

Nå er du i oppløpet! Magen din blir større og større for hver dag den lille vokser inne i livmoren din.

Du er nå nærmere enn noen gang til å få sett barnet ditt, men det er fortsatt litt smerter og ubehag du må gjennom før fødselen. Den økte vekten og presset gir noe ubehag i seg selv, inkludert tungpustethet og fordøyelsesbesvær.

Disse plagene vil nok forsvinne rett etter fødselen, men det er ting du kan gjøre nå for å gjøre de siste månedene av graviditeten så lette som mulig.

Tungpustethet Fordi livmoren blir større og vokser oppover i magen din, og derved trykker mot mellomgulvet, kan det bli vanskeligere å puste. Du kan komme til å oppleve at du ikke kan gå opp et par trapper uten å bli andpusten. Det beste er å ta det helt med ro og prøve å unngå å bli overopphetet.

Noen kvinner har problemer med å puste når de ligger også. Hvis du opplever dette, prøv å sove i halvveis sittende stilling støttet opp av puter. (For flere sovetips, klikk her.) Nesten all kortpustethet det siste trimesteret av graviditeten er normalt, men hvis du er bekymret over dette, snakk med legen eller jordmoren.

Halsbrann og fordøyelsesbesvær Disse to magebesværene, som ofte har forbindelse med hverandre, kommer vanligvis det siste trimesteret. For noen kvinner er dette den første gangen de opplever problemer med fordøyelsen, og det kommer som en stor overraskelse for dem. Hvorfor nå?

I løpet av graviditeten blir hele fordøyelsessystemet langsommere. Som et resultat av dette, slapper magemusklene og spiserøret av. Dette gjør at fordøyelsessyrer som vanligvis befinner seg i magen din kan stige oppover og komme opp i spiserøret og munnen. Syrene vil føre til en brennende følelse i halsen (derfor kalles det halsbrann). Du vil få en ubehagelig smak av fordøyd mat og magesyre i munnen, og det er det som kalles dårlig fordøyelse.

For å hjelpe til å forebygge halsbrann, prøv disse tre forslagene:

  • Spis små og hyppige måltider og småspis i tillegg mellom måltidene. Dette vil få magesyren til å jobbe med å fordøye istedenfor å stige oppover.

  • Unngå fet mat.

  • Stå oppreist etter at du har spist (tyngdekraften hjelper!). Og ikke spis middag like før du legger deg.

  • Tygg tyggegummi for å hjelpe til å fjerne eventuell bitter smak i munnen.

Ikke bruk reseptfrie produkter, for eksempel syrenøytraliserende midler, uten at du har snakket med legen først.

Det siste trimesteret har mange ubehag, som for eksempel kortpustethet og fordøyelsesbesvær, som du kanskje ikke hadde forventet. Ved å ta noen av de ovennevnte forholdsreglene for å minske ubehaget, kan du få hjelp til å lette de siste to-tre månedene.

For mer informasjon om hva som skjer i løpet av det tredje trimesteret, se Du er nesten i mål: Det tredje trimesteret.

Cookiesamtykke