Svangerskapets tredje trimester Hva kan jeg forvente?

Nå har du har gjennomført to tredjedeler av graviditeten, hva kan du forvente av de siste tre månedene?

Det tredje trimesteret, fra uke 28 til 40, er en fantastisk periode når det gjelder vekst og utvikling for babyen. Det er nå barnet begynner åutvikle underhudsfett, slik at hun eller han begynner å se ut som den babyen du forventer å se ved fødselen.

Miniatyrportrett

 • Ved slutten av uke 32 er det sannsynlig at babyen veier litt under to kilo og er mellom 25 og 30 cm lang. Babyen kommer til å legge på seg raskt, slik at hun eller han ved fødselen kommer til å veie mellom tre og fire kilo.

 • Barnet kommer til å utvikle en sovesyklus, og du merker kanskje når hun eller han er våken og beveger seg eller sover og er i ro.

 • Du legger kanskje også merke til rytmiske bevegelser som sannsynligvis betyr at babyen hikker.

I det tredje trimesteret begynner barnet å suge på tommelen eller å lage sugebevegelser med munnen slik at hun eller han har øvd seg og er klar til å suge melki tide til fødselen. Øyelokkene er ikke lenger lukket, og barnet kan åpne og lukke dem jevnlig. Barnet utvikler evnen til å se og høreog du legger merke til at hun eller han reagerer på det som skjer i omgivelsene, f.eks. høye lyder, musikk eller lys.

Komfortsonen I det tredje trimesteret opplever du sannsynlig fysiske problemer, og de fleste av disse skyldes at babyen er blitt stor og veier ganske mye. Duføler deg kanskje kortpustet ettersom babyen trykker mot mellomgulvet og lungene, slik at det å gå opp trappene eller å ta enrask gåtur rundt i nabolaget ikke lenger er noen lett oppgave. Du kan føle deg sliten og ha vondt i ryggen og bli nødt til å slappe av mer på grunn av den ekstra vekten du bærer på.

Ta det med ro

 • Benytt muligheten til å sette ned tempoet og still lavere krav til deg selv. Be venner eller familiemedlemmer om hjelp så ofte du kan.

 • Det kan være vanskelig å finne en behagelig sovestilling på nettene og det kan hende du må ofte opp og tisse siden babyen presser mot blæren. Det kan være lurt å ikke drikke så mye like før du legger deg.

 • Mange kvinner opplever å få hovne ankler og føtter (også kalt ødem) på grunn av ekstra væske i kroppen. Plasser bena høyt så ofte du kan for å motvirke å hovne opp.

 • Følelsesmessig kommer du til å oppleve at du begynner å bli lei av å være gravid. Du vil holde barnet i armene, ikke gå rundt med det i magen lenger!

Her kommer noen tips som kan gjøre det tredje trimesteret behagelig og ekstra givende:

 • Hvis været er bra, kan du ta gå en rolig tur noen ganger i uken. Frisk luft gir ny energi, blodsirkulasjonen blir bedre og dette kan også minske noen av vondtene og stølheten du føler i kroppen.

 • Delta på et fødselsforberedende kurs for å lære naturlige metoder for smertelindring under fødselen og tøyeøvelser. Bruk avslapningsøvelsene du lærer sammen med visualiseringer og musikk for å hjelpe til med å slappe av og fokusere på det spennende som skal skje.

 • Sov på siden for å ligge mest mulig behagelig. Bruk puter for å støtte opp det øverste benet og ryggen. Sørg for å få minst sju timer med søvn i tillegg til en liten hvil i løpet av dagen slik at du møter fødselen så uthvilt som mulig.

 • Les, les og les. Informasjon om graviditet, fødsel og spedbarnsstell bidrar til å minske uroen og forberede deg på det som venter.

 • Møt alltid opp på kontroller slik at jordmoren din kan følge med på utviklingen hos deg og babyen når fødselen nærmer seg. Å vite at alt er i orden gjør det enklere å slappe av og nye de siste ukene av graviditeten.

Se fremover Å vite at babyen vokser og er frisk, føle at hun eller han beveger seg eller sparker mer og mer livlig, forberede til fødselen, diskutere navn, kjøpe babyklær, gjøre alt klart for det nye familiemedlemmet hjemme og innse at om bare noen uker kommer hun eller han til å være her, gjør at denne perioden følesspesiell.

Det er en utrolig tid, så forsøk å slappe av og glede deg over det som hender. Nesten i mål!

Cookiesamtykke