Svangerskap i andre trimester: dette kan du forvente

Gratulerer – du er nå i andre trimester. Mange kvinner sier at dette er den beste tiden i svangerskapet. Nå pleier morgenkvalmen i gi seg, og du begynner å få mer overskudd enn i de første 13 ukene.

Selv om du forhåpentligvis føler deg mye bedre enn i første trimester, er det noen nye plager som kan dukke opp, slik som forstoppelse, hemoroider og smerter i ligamentene.

Forhindre forstoppelse

Hormonforandringene under graviditeten gjør at fordøyelsen går tregere. Og etter hvert som babyen vokser, økes også presset på tykktarmen din. Alt dette kan føre til forstoppelse.

Råd mot forstoppelse i svangerskapet:

Heldigvis kan små kostholdsendringer få ting til å skje:

· Drikk rikelig med vann – helst åtte glass om dagen.

· Spis mer fiber, slik som svisker, fullkornsblandinger og salater.

· Prøv å gå i minst 15 minutter hver dag for å øke blodsirkulasjonen til de indre organene.

· Ikke bruk reseptfrie avføringsmidler uten at du har rådført deg med legen.

Hemoroider i svangerskapet: Lindring

Hemoroider er utvidede blodårer i endetarmen som ofte dukker opp i svangerskapet på grunn av økt press. Siden plagene med hemoroider pleier å bli verre etter hvert som babyen vokser, er det viktig å behandle dem så snart de blir ubehagelige:

· Varme bad kan lindre smerten ved hemoroider.

· Unngå å stå i lange perioder. Når du blir stående lenge, sirkuleres blodet saktere og dette kan forverre hemoroidene.

· Forhindre forstoppelse kan også hjelpe: Jo mindre du må presse for å få ut avføring (og jo mykere avføringen er), desto bedre.

· Hvis ingenting hjelper, kan du spørre legen om legemidler.

Smerter i ligamentene

Hvis du har vondt eller får kramper i lysken, kan dette skyldes smerter i ligamentene. Når livmoren vokser, så strekkes ligamentene som holder den på plass i buken. Noen kvinner får vondt når ligamentene strekkes.

Det er dessverre ikke så mye du kan gjøre for å lindre disse smertene. Kontakt legen hvis smertene blir for sterke. Smerter i lysken eller buken i svangerskapet kan også være tegn på komplikasjoner, så det er viktig å undersøke at det ikke er noe galt.

Til tross for enkelte plager mener de fleste kvinner at det andre trimesteret er det beste. Vi håper disse rådene kan være til nytte slik at du kan nyte det.

Cookiesamtykke